Lefi Cukrászda

Nyitva tartás: Hétfőtől-Vasárnapig 10-18 óráig | Telefon: +36-1-261-4132 | Email:


Kezdőlap

Kőbánya legpatinásabb cukrászdája, ami családi alapon próbálja az itt felnőtt és ezután felnövő generációknak a legjobbat, legtermészetesebbet nyújtani. Az immár 80 éves hagyományt szeretnénk továbbvinni, a legnagyobb tisztelettel az alapító Lefkovits Gyula - Lefi bácsi - emlékére..

Karácsonyi sütemény ajánlatunk

Karácsonyi sütemény ajánlatunk megtekintéséhez látogassa meg Akciónk menünpontunkat vagy kattintson ide.

Csak a fagyi meg én

Írta: Menich Dóra 15 éves

Sok kőbányainak lehet ismerős a Lefkovics cukrászda, az Állomás utca 16 alatt. Több generáció nőtt fel Lefi bácsi citromfagyiján.

Lefi Cukrászda

1934-ben nyílt meg először a Román utcában egy kis cukorkaüzletként családi segítséggel. Az 1933-as gazdasági válság vége után javult az üzlet forgalma, sőt kifejezetten jól ment, ezért úgy döntött, hogy bővíti az üzletet. Ekkor kezdett el fagylaltot árulni. Nem sokkal ez után megszüntette a cukorkarészt és nyitott egy kis cukrászdát, ahol krémest és fagyit árult. Jól ment a Marika eszpresszó. A háború miatt nehéz idők jöttek. Gyula bácsit deportálták, de a háború végén szerencsésen hazatért. Nagyon sovány és gyenge volt, de szinte rögtön dolgozni kezdett. Hamarosan megnősült. Felesége, Manci néni mindenbe támogatta őt. Kukoricalisztből prószát készítettek és azt kapualjakban árusították. Visszaszerezték a régi üzletet és rendbe hozták amennyire lehetett. Egyszerű süteményeket és kávét árusítottak, hiszen nagyon szűkösen voltak kaphatóak az élelmiszerek. Gyula bácsi Kőbánya elismert polgára lett és hatalmas köz szeretnek örvendhetett. 1948-ban államosították az eszpresszót, de ő lett az üzletvezető. Önálló üzletet csak hosszú évek után tudta megnyitni, a vasúti híd alatt egy kis helységben. Végre ismét saját cukrászdája volt, ahol süteményeket és a Lefi-fagylaltot árulta. Utóbbit mindenki ismerte Kőbányán. Este hosszú sor állt a fagyi miatt.

Nagyon szerették a gyerekek. Azoknak, akik nem tudták volna megvenni a fagylaltot, ingyen adott. 50- 60 éves emberek tisztelettel és szeretettel emlékeznek Gyula bácsira. A hidat szélesítették, ezért megszűntették az üzletet. Ezek után a Vaspálya utcában újabb boltot nyitott, de ezt is be kellett zárnia. Végre valahára az üzlet a mostani helyére kerül, az Állomás utca 16 alá. Lefi bácsi a halála előtt fél évig dolgozott. Betegsége megakadályozta. Kórházba került és 80. születésnapja után meghalt. A boltot most unokahúga, Gabriella viszi tovább. A vanília és citromfagyit, valamint a krémest azóta is Lefi bácsi receptje alapján csinálják. Amikor bemegyek a cukrászdába és eszek egyet a már sokat emlegetett citromfagyiból, kicsit olyan érzésem támad, mintha visszamennék az időben… A Lefi előtti padok egyikén ülök, és úgy érzem, semmi dolgom sincs… Csak a fagyi meg én. Az ég szép kék, tombol a nyár. Kellemesen hűsít a citromfagyi. Minden olyan vidámnak és nyugodtnak hat. Aztán elfogyott a fagyi és minden visszatér a „rendes kerékvágásba”. Véget ért az „időutazás”. Menni kell tovább és tenni a dolgunkat, de a Lefi mindig feldobja a napomat. Hol egy fagyival, hol egy szelet mennyei süteménnyel…

Forrás: www.m-ertek.net